Ce este normal

Cum urinam


Procesul de urinare este coordonat de un reflex care are o particularitate importanta, este sub influenta constientului, a creierului.
Ca urmare chiar daca apare necesitatea de a urina, omul poate amina urinarea pina ajunge intr-un loc favorabil.
Abia atunci creierul va accepta declansarea reflexului si evacuarea urinei din vezica.

Pe de alta parte si reflexul in sine are o complexitate deosebita prin faptul ca trebuie sa coordoneze atat cele doua sfinctere, care ne asigura continenta cat si muschiul vezicii urinare, numit detrusor, care asigura evacuarea urinei.

Centrii nervosi care controleaza acest reflex se afla in maduva spinarii si trebuie sa asigure coordonarea dintre sfinctere si muschiul vezicii urinare.

Astfel, cand vrem sa retinem urina sfincterele se contracta si vezica este tinuta in relaxare, iar cand urinam, sfincterele trebuie sa se relaxeze si apoi vezica se contracta, evacuind astfel urina.

 

Cat urineaza un om pe zi?

Un om normal urineaza cam 70% din cantitatea de lichide pe care o consuma. Lichidele sunt reprezentate de apa, sucuri, cafea, ceai, dar si de lapte, iaurt, fructe si chiar alimente. Restul de 30% se elimina prin transpiratie, scaun, respiratie. Acest raport se poate schimba in functie de temperatura exterioara, la cald se va pierde mai mult prin transpiratie, la frig se produce mai multa urina.

Este recomandat ca o persoana sa urineze 1200 – 1500 ml urina pe zi pentru a avea si a pastra o functie renala de epurare normala. Pentru aceasta trebuie consumata o cantitate de 1500 – 2000 ml lichide pe zi. Lichidele includ toate tipurile prezentate mai sus.

 

De cate ori urineaza un om pe zi?

Numarul de urinari pe zi nu are o valoare normala fixa. Vezica are o capacitate de 200 – 400 ml.

Pentru un volum eliminat pe zi de 1200 – 1500 ml un om ar trebui sa se duca la toaleta de cca. 4 – 7 ori in timpul zilei.

Rinichii au capacitatea de a efectua epurarea organismului intr-un ritm sustinut ziua astfel ca noaptea sa functioneze mai putin si sa nu fie nevoie sa urinam noaptea.

Cu exceptia cazurilor cind se consuma seara o cantitate mare de lichide un om normal nu urineaza noaptea.

Un om trecut de 55 de ani are o capacitate de epurare mai scazuta a rinichilor ceea ce face ca acestia sa functioneze si noaptea in acelasi ritm si de aceea o urinare doua pe noapte sunt considerate normale dupa aceasta virsta.

 

La ce intervale se produc urinarile?

Urina se formeaza cu un ritm aproximativ de 1 ml pe minut. Aceasta inseamna ca la o capacitate a vezici de 200 – 300 ml aceasta se va umple in cca. 3 – 5 ore. Trebuie tinut seama ca ingestia de lichide nu se face constant. Consumul brusc al unei cantitati mari de lichide sau consumul unor lichide care stimuleaza formarea de urina (cofeina, bere) sau trecerea de la cald la rece vor impune urinari mult mai frecvente. Stresul este un alt factor care determina urinarea mai frecventa.

 

Cat timp poate fi stapinita senzatia de a urina?

Senzatia de a urina poate fi stapinita si chiar poate disparea dupa citeva minute de aminare atunci cind vezica a fost golita recent. Daca urinarea anterioara s-a produs la mai mult de 3 ore, in conditiile unui consum normal de lichide si fara a fi in conditii de transpiratie excesiva, aminarea urinarii nu este recomandata pentru mai mult de 30 minute.

Nu este considerata normala existenta sentimentului de necesitate de a urina imediat cu impresia de a o nu putea stapini.

Aceasta se numeste imperiozitate mictionala. Poate fi normala cind apare doar uneori, dar existenta ei aproape la toate urinarile este patologica si trebuie tratata.

Incontinenta poate fi de efort, cind apare la tuse, ris, stranut, ridicare de greutati, sau poate fi incontinenta cu imperiozitate (care apare atit la barbati cit si la femei) cind se insoteste de urinarea frecventa cu volume mici si cu senzatia intensa de a urina; pacienta (pacientul) alearga la toaleta si pierde urina inainte de a ajunge.

Dr. Andrei Manu Marin

Dr. Andrei Manu Marin va este alaturi in dignosticarea si tratarea problemelor din sfera incontinentei urinare. Pentru orice intrebari pe care doriti sa i le adresati, folositi formularul de contact de mai jos.

Dr. Andrei Manu Marin
  • Specialist in urologie
  • Doctor in Stiinte medicale
  • Specialist in urodinamica
  • Cercetator in incontinenta urinara

Trimite mesaj

EvoMed

Va invitam sa programati o consultatie la Dr. Andrei Manu Marin in cadrul Centrului de diagnostic si tratament al tulburarilor urinare Evomed

str. Cezar Boliac nr. 21B, sector 3
tramvaie: 40, 56 (de la Metrou Piata Muncii).
troleibuze: 70, 79
autobuz: 104
Telefon:
0740 077 337
031 425 20 09
Email: programari@evo-med.ro

Cere o programare

Nume

Email

Mesaj